Τρίτη 26 Αυγούστου 2008

Η Ψηφιακή εκπομπή στις Σέρρες

Από την 1η Νοεμβρίου το τηλεοπτικό τοπίο σε όλη τη χώρα αναδιαμορφώνεται και το μεγαλύτερο έως σήμερα πρόβλημα είναι ότι οι τηλεθεατές παραμένουν χωρίς ενημέρωση, στο σκοτάδι, για τις πολύ σημαντικές αλλαγές που έρχονται.
Από 21 βουνά σε όλη τη χώρα «σβήνει» η αναλογική εκπομπή τηλεόρασης -συνολικά από 245 συχνότητες θα σταματήσει το αναλογικό σήμα.
Ταυτόχρονα σε 23 σημεία εκπομπής θα αρχίσει η ψηφιακή μετάδοση από 156 συχνότητες, στις οποίες όμως θα φιλοξενούνται πλέον 624 τηλεοπτικά σήματα. Ο χάρτης συχνοτήτων στη μεταβατική περίοδο του «Switchover», όρος που χρησιμοποιείται διεθνώς, καθορίζει τις προϋποθέσεις ψηφιακών εκπομπών για όλα τα κανάλια. Ο νέος χάρτης συχνοτήτων φέρνει αρκετές ανακατατάξεις στο τηλεοπτικό τοπίο.
Το πρώτο βήμα έναρξης της ψηφιακής τηλεόρασης στη χώρα μας έγινε με τη δημοσίευση του νέου χάρτη συχνοτήτων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Από την 1η Νοεμβρίου το τηλεοπτικό τοπίο σε όλη τη χώρα αναδιαμορφώνεται και το μεγαλύτερο έως σήμερα πρόβλημα είναι ότι οι τηλεθεατές παραμένουν χωρίς ενημέρωση, στο σκοτάδι, για τις πολύ σημαντικές αλλαγές που έρχονται.

Στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:
Ορίζεται ως κέντρο εκπομπής η θέση Σέρρες,
με περιοχή κάλυψης την ευρύτερη περιοχή των Σερρών.

Σέρρες Κέντρο Εκπομπής – Σέρρες:

Δίαυλος 23UHF (Κρατικοί τηλεοπτικοί σταθμοί)
Δίαυλος 25UHF (Ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας)
Δίαυλος 31UHF (Ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας)
Δίαυλος 33UHF (Κρατικοί τηλεοπτικοί σταθμοί) & (2 Συνδρομητικοί τηλεοπτικοί σταθμοί)
Δίαυλος 37UHF (Κρατικοί τηλεοπτικοί σταθμοί)
Δίαυλος 41UHF (Ιδιωτικοί Περιφερειακοί και Τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικοί σταθμοί)
Δίαυλος 55UHF (Ιδιωτικοί Περιφερειακοί και Τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικοί σταθμοί)

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2008

Ο Κυριακού στο MEGA ;

Νευρικοτητα και ανησυχια επικρατει στο επιτελειο του MEGA μετα τις εξελιξεις στον ΑΝΤ1 καθως με αθόρυβο τρόπο ο Θ. Κυριακού πέτυχε τη συμφωνία της χρονιάς πουλώντας τη Νοva Televizia Βουλγαρία στον σουηδικό όμιλο Modern Times Group, αποκομίζοντας 620 εκατ. ευρώ (968 εκατ. δολάρια), ποσό που μπορει να πυροδοτησει αλυσιδωτες αντιδρασεις στην αγορα των ΜΜΕ. Είναι η μεγαλύτερη συμφωνία που έχει γίνει ποτέ με πώληση ελληνικού μέσου ενημέρωσης και ειδικότερα τηλεοπτικού σταθμού. Είναι ενδεικτικό πως όλος ο όμιλος της NetMed σε Ελλάδα και Κύπρο θα πουληθεί στη Forthnet έναντι συνολικού ποσού, μαζί με τα δάνεια, 520 εκατ. ευρώ.
Η συνολικη κεφαλαιοποιηση του ΤΗΛΕΤΥΠΟΥ δεν ξεπερνα τα 250 εκ. Ε καθιστωντας ετσι σαφες οτι εαν θελησει ο κ.Μ.Κυριακου μπορει να αγορασει το 50% του σταθμου ευκολα και γρηγορα. Θα γινει ο ισχυρος ανδρας του ΑΝΤ1 ο Βγενοπουλος των media; Συμφωνα με καλ απληροφορημενες πηγες υπαρχει φακελος με το συγκεκριμενο project στο γραφειο του κ.Κυριακου εδω και δυο μηνες, οσο δηλαδη διαρκουσαν οι διαπραγματευσεις με την Modern Times Group. Θα γινει το μεγαλο βημα ; Ή ο κ. Κυριακου θα συνεκτιμησει τα «βαρια» ονοματα των μετοχων του MEGA και θα κανει πισω ; Η εισροή των 620 εκατ. ευρώ στα ταμεία του ΑΝΤΕΝΝΑ, στη χειρότερη χρονιά της τηλεοπτικής επιχείρησης, αλλάζει εκ νέου το status του ομίλου και τις ισορροπίες, εσωτερικές και εξωτερικές, αφού η συμφωνία αυτή είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς του Θοδωρή Κυριακού και των πρωτοκλασάτων στελεχών του ΑΝΤΕΝΝΑ, Τζόναθαν Πρόκτερ και Νίκου Αγγελόπουλου.
Όμως με αυτό το τεράστιο ποσό είναι φανερό πως η μητρική εταιρεία και ο όμιλος αποκτούν μια σημαντική ρευστότητα και πλέον μπορούν να επενδύσουν σε τηλεοπτικό πρόγραμμα και να αμφισβητήσουν την κυριαρχία του Mega σε τηλεθέαση και έσοδα, να μπουν δυναμικά στη συνδρομητική τηλεόραση, να συγκεντρώσουν ραδιοφωνικούς σταθμούς και να επεκταθούν προς την Ανατολική και την Κεντρική Ευρώπη. Με ποδοσφαιρικούς όρους, ο ΑΝΤΕΝΝΑ θυμίζει λίγο τον Παναθηναϊκό. Στο τέλος της ποδοσφαιρικής περιόδου είχε χάσει όλους τους στόχους και μέσα σε έναν μήνα συγκέντρωσε κεφάλαια και επιχειρηματίες στη σύνθεσή του που κανείς δεν φανταζόταν...
Για την επίτευξη της συμφωνίας τηρήθηκε άκρα μυστικότητα, Σε μια δύσκολη χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας αμφισβητήθηκε πολύ ο Θ. Κυριακού, δίνει την απάντησή του. Ο λόγος που ο σκανδιναβικός όμιλος δίνει τόσο πολλά χρήματα είναι, σύμφωνα με τους ανθρώπους του ΑΝΤΕΝΝΑ, ότι η τηλεοπτική αγορά στη Βουλγαρία παρουσιάζει αύξηση της δαπάνης κατά 30% και πως η Nova Televizia είναι ένας από τους δύο σταθμούς με εμβέλεια σε όλη τη χώρα. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΑΝΤΕΝΝΑ το πρώτο εξάμηνο του 2008 «η Nova Televizia είχε μερίδιο τηλεθέασης 18% και μερίδιο 32% της τηλεοπτικής διαφημιστικής αγοράς, η οποία ανέρχεται σε 125 εκατομμύρια ευρώ». Είναι προφανές πως η Modern Times ήθελε να αυξήσει το μερίδιό της στη βουλγαρική αγορά, όπου δραστηριοποιείται μέσω της Diema Television. Η δε θυγατρική Modern Times Viasat Broadcasting ελέγχει ήδη 50 τηλεοπτικά κανάλια σε 24 χώρες.

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008

Σ.Σ.Ε Ιδιωτικών τοπικών και περιφερειακών Τηλεοπτικών Σταθμών

Μετά από 7 μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων και διαδικασιών κατατέθηκε χθες στο Υπουργείο η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που ρυθμίζει το εργασιακό τοπίο των Ιδιωτικών τοπικών και περιφερειακών Τηλεοπτικών Σταθμών, παράλληλα έγινε και η αίτηση να γίνει υποχρεωτική.
Η σύμβαση είναι διετής και ισχύει αναδρομικά από 1.1.2008 μέχρι 31.12.2009. Οι αυξήσεις που πετύχαμε είναι για το 2008 οχτώ τοις εκατό (8%) (2%+6%) και έξη τοις εκατό 6% για το 2009.
Σημαντική επιτυχία είναι και η καθιέρωση του πενθήμερου με συνεχές 8ωρο εργασίας 40 ωρών την εβδομάδα.
Ο αγώνας για την εξομοίωση των Συλλογικών Συμβάσεων των Τεχνικών Τηλεόρασης που εργάζονται είτε σε κρατικούς είτε σε Ιδιωτικούς Τηλεοπτικούς Σταθμούς Εθνικής Εμβέλειας, είτε σε τοπικής και περιφερειακής Εμβέλειας, συνεχίζεται.
Η νίκη είναι κοντά.
Δ. Σ. Ε. Τ. Ι. Τ. Α. - Ε.Τ.Ι.Τ.Β.Ε. – Ε. Τ. Ι. Τ. Κ. – Σ. Τ. ΤΗΛ. Ν. Ε.
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η Σ.Σ.Ε (ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ) ΕΔΩ

Ανάκληση απολύσεων στο STAR

Μακάρι οι απολύσεις να κρατούν κανα-δυο μέρες, όσο κράτησε και η απόλυση δύο τεχνικών από τα λινκ του STAR στη Θεσσαλονίκη...
Δεν ξέρουμε τι μεσολάβησε, αλλά η απόφαση ανακλήθηκε σε χρόνο ρεκόρ και αυτό είναι το ευχάριστο...
Το δυσάρεστο, όμως, είναι πως φαίνεται ότι κάποιοι το έχουν βάλει στόχο να απαξιώσουν το ρόλο της Θεσσαλονίκης, στα media που έχουν ως έδρα την πρωτεύουσα...
Ανάμεσα σε αυτούς, βέβαια, βρίσκονται αρκετοί Θεσσαλονικείς δημοσιογράφοι -και όχι μόνο- που έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί...
Επίσης, καλό είναι να σημειώσουμε ότι δεν συμβαίνει το ίδιο σε όλα τα κανάλια, καθώς φαίνεται πως το πρόβλημα αγγίζει κυρίως το STAR, τον ANT1 και τον ALPHA, όπου σημειώθηκαν απολύσεις (κάποιες από αυτές ανακλήθηκαν και άλλες όχι)...
Καλά η ΕΤΙΤΒΕ και η ΕΤΙΤΑ τι κάνει; Ούτε μια ανακοίνωση ,ούτε μια παρέμβανση για το θέμα.