Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008

Α.Ε. για τη διαχείρηση του ψηφιακού σήματος

Τον ερχόμενο Οκτώβριο -καλώς εχόντων των πραγμάτων- θα πάρει «σάρκα και οστά» η νέα εταιρεία ιδιωτικού δικαίου για την εκμετάλλευση των ψηφιακών συχνοτήτων (πιθανόν με τη νομική μορφή της Α.Ε.), την οποία θα συστήσουν τα 7 κανάλια εθνικής εμβέλειας (Mega, ΑΝΤ1, Alpha, Alter, Star, ΣΚΑΙ, TV Μακεδονία) και η ΕΡΤ.
Κεντρικός στόχος των 10 μετόχων του νέου φορέα θα είναι η διαχείριση από κοινού των ψηφιακών τους σημάτων με απώτατο σκοπό α) τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και την κοινή επένδυση σε τεχνολογία και know-how και β) την ορθή περιβαλλοντική διαχείριση των ψηφιακών πομπών των επιμέρους καναλιών. Ο δεύτερος στόχος, θα έχει ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία καθώς θα εξαλειφθεί το αρνητικό φαινόμενο με τις εκατοντάδες και ρυπογόνες κεραίες στα πάρκα κεραιών, όπως ο Υμηττός, η Πάρνηθα, η Αίγινα και άλλες περιοχές της χώρας. Τουλάχιστον από την πλευρά των τηλεοπτικών καναλιών... Η δημιουργία της νέας εταιρείας, στην οποία θα συμμετέχουν ισότιμα οι 10 αρχικοί μέτοχοι, προβλέπεται από τον Νόμο 3592/2007, ο οποίος ωστόσο δεν επιτάσσει την κοινή διαχείριση των ψηφιακών συχνοτήτων καθώς κάθε κανάλι χωριστά θα μπορούσε να προβεί στη δική του εξαιρετικά κοστοβόρα επένδυση.Τι προβλέπει ο νόμοςΗ δημιουργία ωστόσο ενός κοινού δικτύου, για την ανάπτυξη του οποίου συζητούν εδώ και αρκετό καιρό οι εκπρόσωποι των καναλιών δάα της Ενωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (Ε.Ι.ΤΗ.Σ.Ε.Ε.) και η διοίκηση της ΕΡΤ, αναμένεται να επιβαρύνει πολύ λιγότερο τους μετόχους που θα κληθούν να πληρώσουν λιγότερα χρήματα για λιγότερους πομπούς, ιδιόκτητους χώρους, γραφεία, υποδομές, τεχνολογικό εξοπλισμό και περιφερειακά δίκτυα. Σύμφωνα με πληροφορίες αρχικά. τα μέλη της νέας εταιρείας θα συμμετέχουν ισότιμα στο Δ.Σ. ήτοι από 10% έκαστο, ενώ η ΕΡΤ θα κατέχει το 30% του μετοχικού κεφαλαίου (με αντίστοιχες υποχρεώσεις) μιας και διαθέτει τρία επιμέρους πανελλαδικά κανάλια (ΕΤ-1, ΝΕΤ και ΕΤ-3). Ο κοινός αυτός φορέας διαχείρισης ψηφιακών συχνοτήτων θα λειτουργήσει με πρωταρχικό στόχο την ανάπτυξη δικτύου ψηφιακής πλατφόρμας, στο «μοντέλο» της νομικής υπόστασης των εταιρειών (πρακτορείων) διανομής Τύπου. Κάθε μέτοχος δηλαδή (κανάλι) θα συμμετέχει αναλογικά στο νέο εγχείρημα, ωστόσο η εταιρεία αυτή θα έχει προϊόντος του χρόνου και άλλους πελάτες, δηλαδή και άλλα κανάλια ή υπηρεσίες, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα πρακτορεία που διακινούν έντυπα άλλων εταιρειών, μη μετόχων τους.Η νέα εταιρεία, αμέσως μετά την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των υπουργείων Μεταφορών και Επικοινωνιών και Επικρατείας, θα εισέλθει στη διαδικασία ανάπτυξης δικτύου, όπως προβλέπει η νομοθεσία περί παράλληλης εκπομπής με αναλογικό και ψηφιακό σήμα. Οπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση δεν προτίθεται να μπει τώρα πλέον στη διαδικασία της αδειοδότησης αναλογικών καναλιών οπότε πολύ πιθανόν είναι να προκηρυχθεί διαγωνιστική διαδικασία κατευθείαν για τις ψηφιακές συχνότητες.Ενα τέτοιο εγχείρημα είναι ηλίου φαεινότερο ότι έχει ένα μεγάλο κόστος και αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπερνά τα 80 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του δικτύου. Αν και το ποσόν αυτό δεν επιβεβαιώνεται επίσημα, το βέβαιο είναι ότι στο μέλλον θα υπάρξει ανάγκη για πολλαπλάσιας αξίας κονδύλι μιας και το δίκτυο θα χρήζει συνεχούς συντήρησης, επεκτάσεων και βελτίωσής του σε επίπεδο τεχνογνωσίας.
Κερδοφορία
Αρχικός στόχος των μελών της υπό σύσταση εταιρείας, είναι ο φορέας -αν όχι να καταστεί κερδοφόρος με το «καλημέρα σας», ωστόσο να είναι βιώσιμος και να εξυπηρετεί τον στόχο των ιδρυτών της: Την ανάπτυξη δικτύου που θα καλλιεργήσει την αγορά για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση στην Ελλάδα. Πόσο μάλλον όταν η κρατικοδίαιτη ΕΡΤ έχει το πλεονέκτημα από την ελληνική κυβέρνηση να εκπέμπει ήδη με τρία κανάλια, γεγονός που υποτίθεται ότι θα θεραπεύσει η ΚΥΑ που θα ορίσει ένα σημείο «0» για την επαν-εκκίνηση της εμπορικής αξιοποίησης της ψηφιακής τηλεόρασης. Η οποία (ψηφιακή τηλεόραση) θα είναι είτε δωρεάν και ελεύθερη -όπως συμβαίνει σήμερα με την αναλογική- είτε συνδρομητική, αναλόγως των προθέσεων και των στόχων marketing που θα θέσουν οι μέτοχοι του νέου φορέα. Γιατί είναι φυσιολογικό να θέλουν οι μέτοχοι να αποσβέσουν το κεφάλαιο που πρόκειται να επενδύσουν στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα μιας και δεν αναμένεται προς το παρόν κρατική χρηματοδότηση που θα διευκόλυνε την είσοδό της στην αγορά.
ΧρηματοδότησηΤρόποι ενίσχυσης από την Ε.Ε.
Πηγές αναφέρουν ότι γίνονται ήδη κινήσεις προκειμένου να ενημερωθούν οι μέτοχοι του νέου φορέα αναφορικά με τις προοπτικές χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς θεσμούς ή φορείς, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν σε πιο ώριμες αγορές (Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Μ. Βρετανία). Το αίτημα μάλιστα για χρηματοδότηση δεν αποκλείεται να συνδεθεί με την κοινωφελή διάσταση του εγχειρήματος, ακόμη και αν πρόκειται για εταιρεία κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Αλλωστε η πλατφόρμα δεν θα περιοριστεί στη μετάδοση σίριαλ, ταινιών, ειδήσεων ή soap operas... θα «ανεβάσει» και άλλες υπηρεσίες αμιγώς κοινωφελούς χαρακτήρα, όπως η Τηλεϊατρική, Τηλεματική, Εκπαίδευση εξ αποστάσεως, κ.ά. (ΗΜΕΡΗΣΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: