Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Οδηγία Ε.Σ.Ρ. προς τους Ρ/Τ σταθμούς


Ολα τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια της χώρας πρέπει να οργανώσουν τέσσερις τουλάχιστον αυτοτελείς συζητήσεις στρογγύλης τραπέζης με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, που θα μεταδοθούν μεταξύ 18.00 και 01.30 και να διαθέσουν δέκα λεπτά την εβδομάδα σε κάθε πολιτικό κόμμα για την παρουσίαση των προγραμμάτων.

Οι υποψήφιοι βουλευτές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου επιτρέπεται να εμφανιστούν μία φορά σε κάθε κανάλι εθνικής εμβέλειας και μέχρι δύο σε κανάλι περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας.

Απαγορεύεται σε όλους τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς να μεταδίδουν τα μηνύματα των υποψηφίων βουλευτών αλλά και η έμμεση προβολή τους, η αναφορά σε αυτούς κατά τη διάρκεια εκπομπών εκτός των εκπομπών πολιτικού διαλόγου. Παρά ταύτα, επιτρέπεται η επανάληψη μετάδοσης εμφανίσεών τους στα δελτία ειδήσεων μόνο εφόσον πραγματοποιηθεί εντός της ίδιας ημέρας.

Οσον αφορά τα πολιτικά διαφημιστικά μηνύματα, ο χρόνος που διατίθεται στους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 4 λεπτά ανά ώρα και θα μεταδίδονται μεταξύ 18.00 και 01.00, ενώ στους περιφερειακούς και τοπικούς ραδιοσταθμούς ο χρόνος που δίνεται είναι πέντε λεπτά ημερησίως, μεταξύ 07.00-01.00. Στη γνωμοδότηση διευκρινίζεται πως η κατανομή του χρόνου γίνεται με βάση τα ποσοστά των βουλευτικών εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου 2007.

Επίσης, όλοι οι σταθμοί υποχρεούνται να διαθέτουν το 1/3 του χρόνου των δελτίων ειδήσεων για την παρουσίαση της προεκλογικής δραστηριότητας των κομμάτων.

Τέλος, απαγορεύεται η μετάδοση δημοσκοπήσεων δεκαπέντε μέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών, δηλαδή μετά τη 18η Σεπτεμβρίου, ενώ την προηγούμενη και την ίδια μέρα των εκλογών μέχρι τις 19.00 δεν επιτρέπεται η μετάδοση πολιτικών διαφημίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: