Πέμπτη 31 Μαΐου 2007

Πόιντ σίστεμ για τα κανάλια και «φρένο» στις διαφημίσεις προτείνει το ΕΣΡ


Την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τις αδειοδοτήσεις, η οποία θα προβλέπει τόσο την απαγόρευση διαφημίσεων στη διάρκεια των δελτίων ειδήσεων, όσο και την αρνητική μοριοδότηση σε όσα τηλεοπτικά μέσα δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες ποιότητας των εκπομπών, ανέφερε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) Γιάννης Λασκαρίδης.Την πρόταση αντιμετώπισε θετικά η πλειοψηφία των βουλευτών, που καυτηρίασαν το επίπεδο των εκπομπών, ιδιαίτερα αυτών που απευθύνονται στα παιδιά, αλλά και των δελτίων ειδήσεων.
Ενημερώνοντας την Επιτροπή Θεσμών για τα πεπραγμένα του ΕΣΡ το 2006, ο κ. Λασκαρίδης έκανε λόγο για ασάφεια διατάξεων του ισχύοντος νόμου, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι όσα πρόστιμα και κυρώσεις κι αν επιβληθούν στους παραβάτες, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά.
Μάλιστα, ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι πολλές από τις κυρώσεις που επιβάλει το ΕΣΡ αναστέλλονται από το ΣτΕ.
«Τα πρόστιμα μπορεί να ενοχλούν, αλλά δεν είναι αποτελεσματικά. Αν όμως τα ΜΜΕ γνωρίζουν ότι οι κυρωτικές αποφάσεις του ΕΣΡ θα μετρήσουν αρνητικά στην ανανέωση της άδειάς τους, θα είναι πολύ πιο προσεκτικά. Μόνο η αρνητική μοριοδότηση θα βάλει τάξη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Λασκαρίδης.

1 σχόλιο:

Antonis Konstantinou είπε...

Το πρόβλημα είναι βαθύτερο και ουσιαστικότερο. Επί 20 και πλέον χρόνια όλα τα Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα παραμένουν όμηροι μιάς αρρωστημένης κατάστασης αφού με προσχηματικά μέσα και δικαιολογίες, άλλους τους επιτρέπουν να λειτουργούν και άλλους όχι, μιάς και ως γνωστών, ΚΑΝΕΝΑ Μέσο Ενημέρωσης ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΜΙΜΗ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ.
Έρχεται λοιπόν το Κράτος με όλους τους Ελεγκτικούς του Μηχανισμούς, και υποχρεώνει τους Διαφημιζόμενους, να πληρώνουν Φόρο (Αγγελιόσημο) Υπέρ του Ταμείου Συντακτών Αθηνών και Θεσσαλονίκης , το γνωστό ΤΣΠΕΑΘ, με Υπόχρεο όμως κατά τω Νόμω για την καταβολή του Φόρου, τον Διαφημιστή. Δηλαδή, σε περίπτωση που ο Πελάτης-Διαφημιζόμενος δεν καταβάλει τον αναλογούντα Φόρο, Ποινικό Αδίκημα πράττει ο Διαφημιστής, αλλά το χειρότερο δεν είναι αυτό, είναι το γεγονός, πως το Δημόσιο, παρανομεί, ζητώντας να πληρωθεί Νόμιμους Φόρους από μη σύννομα ΜΜΕ.

Αντώνης Κωνσταντίνου
Διαφημιστής
Μέλος Δ.Σ.Ενωσης Διαφημιστικών Επιχειρήσεων Βορ. Ελλάδος (ΕΔΕΒΕ)