Πέμπτη 14 Ιουνίου 2007

Λεϊσμανίαση εμφανίστηκε στην περιοχή του Αγίου Πνεύματος


Κρούσμα Σπλαχνικής Λεϊσμανίασης εμφανίστηκε στην περιοχή του Αγίου Πνεύματος στις Σέρρες.
Όλα ξεκίνησαν , όταν νεαρός άνδρας μετέβη στο νοσοκομείο, με πυρετό , ανορεξία, απώλεια βάρους και διόγκωση ήπατος και σπληνός , καθώς και με πτώση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίωνΝα σημειώσουμε ότι η λεϊσμανίαση , είναι παρασιτική νόσος που μεταδίδεται με το τσίμπημα της φλεβοτόμου μύγας (σκνίπα)., και υπάρχουν τρεις μορφές λεϊσμανίασης: η δερματική, η βλεννογονική και η σπλαγχνική μορφή (Καλά-αζάρ) Οι κάτοικοι σήμερα φανερά μουδιασμένοι από το περιστατικό το οποίο δεν αρνήθηκαν αλλά και ούτε και επιβεβαίωσαν , δήλωναν πως δεν γνωρίζουν πολλά για το θέμα, ωστόσο άκουσαν και οι ίδιοι το κάλεσμα από τα μεγάφωνα της κοινότητας ,που έλεγε ότι όλοι οι κάτοικοι θα έπρεπε να πάνε τα σκυλιά τους για διενέργεια εξέτασης για το νόσημα της λεϊσμανίασης , καθώς επίσης και να συνδράμουν στο έργο της κτηνιατρικής υπηρεσίας για περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων , έτσι ώστε να διαφυλαχθεί η υγεία τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων.
Οι πιθανότητες ωστόσο να αρρωστήσει κάποιος από λεισμανίαση είναι εξαιρετικά μικρές.
Η λεϊσμανίαση μεταδίδεται με το τσίμπημα ορισμένων τύπων φλεβοτόμων (σκνίπες). Οι σκνίπες μολύνονται όταν προηγουμένως έχουν τσιμπήσει ένα μολυσμένο ζώο (όπως τρωκτικό ή σκύλο) ή μολυσμένο άνθρωπο. Επειδή οι σκνίπες όταν πετάνε δεν κάνουν θόρυβο, ο άνθρωπος μπορεί να μην αντιληφθεί την παρουσία τους. Επίσης, επειδή είναι πολύ μικρές (είναι σε μέγεθος περίπου το 1/3 του μεγέθους ενός τυπικού κουνουπιού), μπορεί να μη γίνουν αντιληπτές ούτε με την όραση. Η σπλαγχνική λεϊσμανίαση εάν δεν αντιμετωπιστεί, συχνά είναι θανατηφόρα.
Να σημειώσουμε ότι ενώ το περιστατικό νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης από τις 4 Ιουνίου μόλις στις 11 του μήνα ειδοποιήθηκε με έγγραφο η Διεύθυνση Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής, που με τη σειρά της ειδοποίησε και την κτηνιατρική υπηρεσία , η οποία και επιλήφθηκε του θέματος. (Δίκτυο tv)

Δεν υπάρχουν σχόλια: