H εταιρεία Digea, με μετόχους τους ιδιωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, αναλαμβάνει το εγχείρημα της μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση και θέτει στόχο 60% πληθυσμιακή κάλυψη μέχρι τις αρχές του 2010, ξεκινώντας τις πρώτες εκπομπές από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας στο τέλος του καλοκαιριού.
Το MPEG4/H.264/AVC είναι το πλήρες όνομα του πρωτοκόλλου που χρησιμοποιείται στην ψηφιακή τηλεόραση για το σύστημα που θα εκπέμψει η Digea.
Το κόστος όλου του έργου αναμένεται να ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ, καθώς, πέρα από τις τεχνολογικές υποδομές, περιλαμβάνει μεγάλη καμπάνια για την ενημέρωση του κοινού που θα ξεκινήσει τον Ιούλιο με διαφημιστικά σποτ, ιστοσελίδα www.digea.gr και αργότερα call center.
Οπως εξήγησε σε σχετική παρουσίαση ο πρόεδρος της Digea - Ψηφιακός Πάροχος Α.Ε., Κώστας Κιμπουρόπουλος, το όνομα της Digea προέρχεται από το συγκερασμό των λέξεων digital (ψηφιακή) και γαία (γη) και συμβολίζει την επίγεια ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία αποτελεί το όχημα για το φιλόδοξο εγχείρημα των: Alpha, Alter, Antenna Μακεδονία TV, Mega, Star και Σκάι, στη μετάβαση της τηλεόρασης στην ψηφιακή εποχή. Η ΕΡΤ θα έχει το ρόλο συντονιστή.
Η μετάβαση, ως γνωστόν, είναι επιβεβλημένη και από την Ε.Ε., που έχει θέσει επισήμως deadline το έτος 2012 (συμφωνία της Γενεύης το 2006). Μάλιστα, όπως τόνισε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Digea, Γιώργος Μαθιός, δεν υπάρχει ακόμη το νομικό πλαίσιο της μετάβασης, ενώ το τρέχον καθεστώς εγκατάστασης κεραίας ξηράς είναι τουλάχιστον μη ρεαλιστικό.
Λίγο νωρίτερα, πάντως, σε σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στην παρουσίαση της πλατφόρμας ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, δεσμεύθηκε ότι «η πολιτεία θα κάνει ό,τι πρέπει», σημειώνοντας με νόημα «ότι έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος».
Το σχέδιο
Το Ξυλόκαστρο επελέγη ως αφετηρία του εγχειρήματος για τεχνικούς λόγους, καθώς θα προκαλέσει τη μικρότερη δυνατή αλλαγή στις αναλογικές εκπομπές. Θα μεσολαβήσουν 4 με 6 μήνες, ώστε να ετοιμαστεί το λιανεμπόριο και να ενημερωθεί το κοινό, ώστε η Digea θα εκπέμψει ψηφιακά στη Θεσσαλονίκη στο τέλος του 2009. Αμέσως θα ξεκινήσει η μετάδοση στην Αθήνα, από τα κέντρα του Υμηττού και την Αίγινας. Τέλος, θα ακολουθήσει η ψηφιακή εκπομπή από την Αρόοη στην Πάτρα και το Δοβρούτσι στην Λάρισα.
Ως προς τον εξοπλισμό, οι ιθύνοντες της Digea σημειώνουν ότι στην Ελλάδα σήμερα μόνο το 10% των τηλεοράσεων είναι εξοπλισμένο με ψηφιακό αποκωδικοποιητή MPEG 2. Το MPEG 4 παράγει καλύτερη εικόνα και τονίζουν ότι, από εδώ και πέρα, ρωτάμε αν ο ψηφιακός δέκτης που αγοράζουμε αποκωδικοποιεί MPEG 4.
Στο πλαίσιο του εγχειρήματος, αναμένεται να υπάρξει ένα διάστημα παράλληλης εκπομπής ψηφιακά και αναλογικά. Μετά θα είναι δυνατός ο καθορισμός του «Ψηφιακού Μερίσματος», του φάσματος δηλαδή που θα απελευθερωθεί ώστε να αναζητηθούν εναλλακτικές χρήσεις του. Διότι τα οφέλη είναι σημαντικά για τον Ελληνα που θα απολαμβάνει καλύτερη ποιότητα σήματος, εικόνας και άλλες υπηρεσίες, αλλά ταυτόχρονα θα δοθεί η ευκαιρία για ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας με συνδρομητικές υπηρεσίες.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου