Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Νέος νόμος για την ψηφιακή μετάβαση


Με ένα νομοσχέδιο για τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση,  και διατάξεις για επιμέρους θέματα των ΜΜΕ και με δημόσιο λόγο υπέρ της ΕΡΤ, παρεμβαίνει η κυβέρνηση, δια του αρμόδιου υπουργού,  Τηλέμαχου Χυτήρη.  Στόχος της είναι να απαλύνει τις συνέπειες της κρίσης, αλλά οριοθετήσει εκ νέου το πλαίσιο λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών.  
Είναι η πρώτη πρωτοβουλία που λαμβάνει η κυβέρνηση για τα Μέσα, με στόχο το νομοσχέδιο να κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο ως το τέλος Ιανουαρίου , ενώ είναι στο στάδιο επεξεργασίας , το νομοσχέδιο για το Internet και ο «κουμπαράς για τα ΜΜΕ» σε συνεργασία με το υπουργείου Ανάπτυξης.
Ο Τ. Χυτήρης έχει συντάξει έναν οδικό χάρτη για τη... μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση , έχοντας το συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη διάκριση μεταξύ παρόχου δικτύου και παρόχου περιεχομένου , παράλληλα με το νομοσχέδιο του υπουργείο μεταφορών για τα πάρκα κεραιών και το τη ρύθμιση για το φάσμα συχνοτήτων το οποίο «θα μοιραστεί μεταξύ  καναλιών και εταιρειών κινητής τηλεφωνίας». Η αποτίμηση του φάσματος και τα έσοδα για το δημόσιο θα γίνουν από την αρμόδια γραμματεία αποκρατικοποιήσεων του υπουργείου  οικονομικών και στη συνέχεια θα δημοσιευθεί ο οριστικός χάρτης συχνοτήτων , για να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και να προχωρήσει  η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών . «Θέλουμε να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το 2011»  είπε ο κ. Χυτήρης οριοθετώντας χρονικά το πεδίο δράσης των παρεμβάσεων . Είναι ενδεικτικό πάντως πως το καθεστώς λειτουργίας των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών με τροπολογία στο νόμο του υπουργείου Πολιτισμού παρατάθηκε- για μια ακόμη φορά- ως το τέλος του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: